Jagt gevær

Når man går på jagt findes der et hav af våben. De mest almindelig i Danmark er riffel og hagl gevær. Nogle steder i USA er det bue og pil der jages med, som giver mere en ”vildmands jagt”. En bue kræver et sådan primitivt våben at du kommer tættere på dyret end eksempeltvis i dag.

Historien bag Jagtvåben
De første våben (”gevær”) kom til, da krudtet kom til Eurapa i omkring 1400 tallet. På den tid havde man et simpelt ”lid rør”, som var et jernrør der var lukket i den ene ende. I den lukkede ende af våbnet satte man en træklods på ”skaftet”, som vi kender det i dag. I de næste 400 år forsatte udviklingen, men stort set kun på mekanismen altså det mekaniske i våbenet, den del der fik krudtet i våbenet til at blive tændt og eksplodere så kuglen røg ud.

Hagelbøssen
Hurtigt opfandt man en lås, der kunne få krutet til at explodere. Den hed: \"luntelåsen\" og blev brugt indtil omkring 1700 tallet. I 1600 tallet bliv der udviklet andre måder at få krutet i våbenet tændt på. Bland andet ”hjullåsen”
Omkirng 1800 tallet fandt man ud af at et projektil, der kunne rotere var langt bedre at skyde med, da det var mere stabilt og kunne skyde længere og mere præcist. På den tid lavede man rør med spiralformede: ”riffelgange”. Kuglen kørte rundt og rundt inde i geværet, således at når det kom ud var roterene. Efter nogen tid fandt den fanske officer Charles Minié ud af, at hvis kuglen blev spids var det endnu bedre. I midten af 1800 tallet brugte man mest forladeperkussionsriffel. Man forsatte med at forske i våben og opfandt bagladegevære og mange andet. Riffelen og geværet var kommet for at blive.

Nu tidens gevær
I dag bruges gevær, rifler samt pistoler mest til militære formål, men også til jagt og sport-skydning. Til jagt bruger man glatløbende haglgevære på små dyr. På disse bøsser og heglgevære er der typisk 2 løb, således at man har 2 skud, disse sidder ved siden af hinanden på våbenet. Jagtgeværene findes også med magasin, men må kun bruges i Danmark, hvis der er plads til 2 patroner. Det vil sige man ikke kan få mere ud af geværet end hvis man tager en ”standard”.

Når man jager større vildt bruges der repeterrifler, som har riffelløbet altså kuglen kører rundt og rundt for at komme ud og rutere således, at den er mere stabil i sin retning.

Man kan også finde gevære til sportsskydning. Disse kan både være haglgevære og rifler. Som man kan læse under sportsvåben, kan der også bruges andre former for våben.

Design By Filips Design | Delivered By JL Support